پرش به محتوا

روزی برای یادآوری حیات

نگاهی به روز جهانی آب، روزی که یادآور می‌شود جهان بدون آب جایی برای زندگی نیست!

آب، این مایع بی‌رنگ اولین کلمه‌ای است که در مدرسه نوشتن آن را به ما می‌آموزند اما افسوس که شیوه‌ی صحیح مصرف آن به ما آموزش داده نمی‌شود و باز هم افسوس که روش‌های صحیح مصرف‌کردن تنها نوشته‌هایی بر تنه‌ی درختان هستند و توجه درخوری به آن‌ها نمی‌شود.

برای اهمیت بیشتر به سر منشأ حیات بشریت، یک روز در سال را به آن اختصاص داده‌اند تا توجه بیشتری صورت گیرد و راهکارهای درست استفاده از آب و همچنین صرفه‌جویی در آن برای بقا‌‌ی نسل‌های آینده آموزش داده ‌شود

سوم فروردین هر سال مصادف با بیست و دوم مارس «روز جهانی آب» از سوی سازمان ملل نام‌گذاری شده‌ است که پیش‌تر در کنفرانس محیط زیست و توسعه سازمان ملل، پیشنهاد نام‌گذاری روزی با این عنوان داده‌ شده بود که اولین هدف آن آگاه‌سازی برای چگونگی استفاده از مایه‌ی حیات بود؛ روزی که در آن نقش‌های اقشار مختلف جامعه در بررسی مسائل مربوط به آب بررسی می‌شود و بسیار بیش‌تر از قبل به مسئله‌ی کمبود آب پاکیزه و قابل استفاده در جهان پرداخته‌ می‌شود. لازم به ذکر است که مانند دیگر مناسبت‌های سالیانه برای این رخداد شعار‌هایی نیز در نظر گرفته می‌شود. این شعار با توجه به اتفاقات مهمی که در آن سال رخ داده می‌تواند متغیر باشد.

در کشور‌هایی که پیشینه مذهبی دارند و نقش ادیان در آن‌ها پر‌رنگ می‌باشد، این روز می‌تواند موقعیت مناسبی برای بیان اهمیت استفاده از آب در کتب مقدس هر دینی باشد. هم‌چنین رهبران دینی از طریق کتب دینی می‌توانند افراد مذهبی (نه تمامی اقشار جامعه) را ترغیب به استفاده‌ی صحیح از منابع آبی و صرفه‌جویی برای نسل‌های آینده کنند. احادیث و روایات متعددی در خصوص نحوه‌ی استفاده‌ی صحیح از منابع آبی وجود دارد که به‌طور پراکنده در کتب مختلف مذهبی آورده‌ شده ‌است، لذا این روایات نقش پررنگی در کمک به این هدف سازمان ملل می‌کند و به‌طور غیرمستقیم اشاعه‌ی فرهنگ استفاده از آب در نقاط مختلف جهان را بر عهده دارد.

نقش زنان در این امر بسیار بااهمیت می‌باشد. آمار‌ها حاکی از این است که جوامعی که در آن زنان مسئولیت رهبری را برعهده دارند و نقشی شایانی در امر آموزش و پرورش ایفا می کنند، استفاده‌ی صحیح‌تری از آب صورت می‌گیرد و هدر‌رفت آن کم‌تر است. در واقع عموم مردم با طرز استفاده‌ی صحیح از آن آشنایی بهتری دارند. دلیل این رهبری بهتر، توجه بیشتر زنان و آگاهی برتر آن‌ها می‌باشد، البته این‌ حدسیات از آمار‌های در دست نتیجه‌گیری شده وهنوز دلیل رهبری موفق‌تر زنان نسبت به مردان در این زمینه، در هاله‌ای از ابهام می‌باشد.

اهمیت آب در جهان

در اغلب کشورها برای آب اهمیت خاصی قائل هستند زیرا بر این نکته واقف هستند که زندگی بر روی کره‌ی زمین بدون آب معنایی ندارد و تنها جایی که می‌توانیم آب مورد نیاز بشر را تأمین کنیم در حال حاضر همین سیاره می‌باشد، لذا باید بکوشیم با همین منابع اندک سر کنیم و برای سایر نسل‌های آینده نیز باقی بگذاریم.

در این میان در برخی از کشور‌ها سرمایه‌گذاری‌های بسیاری بر روی این موضوع انجام شده‌است؛ هم برای آموزش استفاده‌ی صحیح به نسل‌های مختلف ‌و هم فراهم‌آوردن بستر‌هایی که همه‌ی اقشار جامعه بتوانند از آن استفاده کنند و مانع از هدر‌رفتن آب شوند‌.

پیش‌بینی‌های صورت‌گرفته حاکی از آن است که جنگ بعدی_مخصوصاً در کشور‌های خشک و کم‌آب_بر سر آب می‌باشد. هم‌چنین امکان دارد خاورمیانه که از مناطق کم آب جهان است، این جنگ را زودتر از سایر نقاط جهان تجربه کند؛ لذا نیازمند آموزش بیشتری در زمینه‌ی نحوه‌ی صحیح استفاده از منابع آبی و مدیریت این منابع می‌باشد.

آموزش در کشور‌های مختلف بنا بر فرهنگ هر کشوری صورت می‌گیرد. به عنوان نمونه کشور‌هایی که از منابع آبی کم‌تری برخوردار هستند، اصول اولیه‌ی خود را بر پایه‌ی حفظ منابع موجود و صرفه‌جویی بنا می‌کنند، اما کشور‌های غنی‌تر در پی این هستند که منابع خود را گسترش دهند‌. البته اصول اولیه‌ی آموزش نحوه‌ی استفاده از این دارایی یکسان بوده و تمامی سعی بر آن است که تا حد امکان از هدررفت آن جلوگیری به عمل آید.

امروزه این امر که آب مهم‌ترین سرمایه‌ی بشریت است بر کسی پوشیده نیست، بنابراین تلاش‌ جهت حفظ آن، اقداماتی را هم از مسئولین و هم از تمامی مردم با هر قشر و سنی طلب می‌کند.

متن از:
مهسا نصیری
«کارشناسی حسابداری، دانشگاه شریعتی»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

.: با عضویت در خبرنامه، مطالب جدید برای شما ایمیل می‌شود :.