مراکز همکار کانون یاریگران
مراکز همکار کانون یاریگران را میتوان به طور کلی در ۳ دسته طبقهبندی کرد که شامل مراکز بهزیستی، سازمانهای مردم نهاد (سمنها) و مراکز خودگردان میشود. همکاری کانون یاریگران با این مراکز کاملا داوطلبانه، غیرانتفاعی و در چهارچوب اساسنامهی کانون است.
با توجه به دانشجویی بودن کانون یاریگران و همچنین لزوم توجه همگانی به امر مهم آموزش کودکان، همکاری کانون یاریگران با این مراکز عمدتا حول محور آموزش است اما دیگر فعالیتهایی که در راستای اهداف کانون یاریگران و در چهارچوب اساسنامهی کانون باشند نیز در این همکاری تعریف و اجرا میشوند.
مراکز بهزیستی
کانون یاریگران از سال ۱۳۷۶ فعالیت خود را در مراکز بهزیستی آغاز کرده است. این مراکز کودکان بیسرپرست و بدسرپرست را تحت پوشش قرار میدهند؛ کودکان در این مراکز به طور شبانه روزی نگهداری میشوند اما مدت حضور آنها در مراکز متفاوت و وابسته به نوع آن مرکز است. امکانات و وضعیت زندگی این کودکان بستگی زیادی به نوع مرکز، مسئولین مرکز و همچنین خیرین حامی مرکز دارد.
در حال حاضر داوطلبان کانون یاریگران در ۳ مرکز بهزیستی فعالیت دارند.
شیرخوارگاه ترکمانی
شیرخوارگاه شهید ترکمانی واقع در خیابان ابوذر، فعالیت خود را از سال ۱۳۵۲ آغاز کرده است. کودکان این شیرخوارگاه در محدوده سنی ۰ تا ۶ سال و از هردو جنسیت پسر و دختر هستند. داوطلبان کانون یاریگران در دو گروه مختلف، هر هفته به این مرکز رفته و علاوه بر بازی با کودکان و کمک به مربیان مرکز، با بچهها کاردستی، شعر، نقاشی و … کار میکنند. افزون بر برنامههای هفتگی، برگزاری جشنها و اردوهای مناسبتی برای کودکان این مرکز از دیگر فعالیتهای کانون یاریگران است.
خانه شریف
خانه شریف یک مرکز شبهخانواده خصوصی واقع در فردیس کرج است که زیر نظر بهزیستی فعالیت میکند. این مرکز پسرانه به طور متوسط شامل ۱۸ کودک ۷ تا ۱۷ سال است که برای آنها حکم یک خانواده بزرگ را دارد. داوطلبان کانون یاریگران به صورت هفتگی به این مرکز رفته و رفع اشکال درسی، بازی با کودکان و دیگر فعالیتهای فوقبرنامه را اجرا میکنند.
قرنطینه اندرزگو
قرنطینه شهید اندرزگو یک مرکز نگهداری موقت کودکان، واقع در میدان سرآسیاب است که پسران ۷ تا ۱۷ سال را به طور موقت نگهداری (قرنطینه) میکند تا وضعیت آنها مشخص شده و سپس یا به سرپرست حقیقی واگذار گردند یا به مراکز دائمی بهزیستی بروند. داوطلبان کانون یاریگران در دو گروه مختلف، هرهفته به این مرکز رفته و علاوه بر حفظ کودکان در فضای آموزشی تلاش میکنند تا با فعالیتهای فوق برنامه و جشنهای مناسبتی، گذر کودکان از این مرحله را هرچه کم ضررتر و تسهیل کنند.
سازمانهای مردم نهاد
همکاری کانون یاریگران با سمنهای فعال در زمینه کودکان کار از سال ۱۳۹۰ آغاز شده است. این مراکز عمدتا کودکان کار و دیگر کودکانی را تحت پوشش قرار میدهند که بخاطر مشکلاتی که دارند امکان حضور در مدارس عادی را نداشته و از تحصیل باز میمانند؛ این مراکز شبانهروزی نبوده و از کودکان حمایتهای آموزشی، مددکاری، بهداشتی و … میکنند. فعالیت عمده کانون یاریگران در این مراکز برگزاری کلاسهای آموزشی است.
جمعیت دفاع از کودکان کار و خیابان در سال ۱۳۸۲ و با هدف لغو کار کودک تاسیس شده است. فعالیتهای این سمن در هشت بخش آموزش، تحقیق و پژوهش، مالی، روابط عمومی، بهداشت، مددکاری، کتابخانه و هنر صورت میگیرد؛ همکاری کانون یاریگران با این مرکز در بخش آموزش تعریف شده و شامل برگزاری آزمایشهای هدفمند در کلاسهای علوم و همچنین آموزش دروس ابتدایی به عنوان معلم و کمک معلم میشود.
موسسه نوید زندگی کوشا در سال ۱۳۸۰ و با هدف آموزش به کودکان بازمانده از تحصیل شکل گرفته و اکنون دارای سه مرکز در تهران، زاهدان و سراوان است. همکاری کانون یاریگران با این مرکز فراتر از مرکز تهران است اما فعالیت داوطلبان کانون یاریگران، در بخش آموزش و در مرکز تهران صورت گرفته و شامل برگزاری کلاسهای آموزشی (درسی و غیردرسی) در مقاطع مختلف میشود.
انجمن حمایت از حقوق کودکان از سال ۱۳۷۳ و به عنوان یک سازمان مردمنهاد، مستقل، غیرسیاسی و غیردولتی فعالیت خود را آغاز کرده است. دو خانه کودک شوش و ناصرخسرو زیر نظر این انجمن فعالیت میکنند که فعالیت داوطلبان کانون یاریگران در خانه کودک شوش و در قالب برگزاری کلاسهای آموزشی (درسی و غیردرسی) در مقاطع مختلف میشود.
موسسه شکوفایی استعدادهای کودکان مهر موسسهای عیر تجاری، غیر انتفاعی و مستقل است که از سال ۱۳۸۹ آغاز به کار کرده است. این موسسه دارای دو مرکز در خاوران و رضویه است که علاوه بر برنامههای آموزشی برای مادران محلی، برنامههای آمورشی و فرهنگی-هنری برای کودکان محله برگزار میکند. فعالیت داوطلبان کانون یاریگران در مرکز خاوران و و در قالب برگزاری کلاسهای آموزشی (درسی و غیردرسی) و کلاس های رفع اشکال در مقاطع مختلف است.
مراکز خودگردان
کانون یاریگران علاوه بر همکاری با مراکز بیرونی در تلاش است تا با توجه به منابع انسانی و مالی در دسترس، فعالیتهایی را نیز خود به صورت مستقل تعریف و پیادهسازی کند که از جمله میتوان به طرحهایی همچون حمایت از فرزندان زندانیان (حافز)، راه روشن و مرکز کنکور اشاره کرد. کودکان تحت پوشش در این طرحها عمدتا توسط دیگر مراکز همکار کانون یاریگران شناسایی و معرفی میشوند. در حال حاضر با توجه به شرایط کنونی کانون یاریگران، تنها مرکز کنکور در حال فعالیت است.
مرکز کنکور
مرکز کنکور در سال ۱۳۹۱ و با تصمیم شورای مرکزی کانون یاریگران تاسیس شد تا ارائه دهنده خدمات آموزشگاهی به دانشآموزان کنکوری تحت پوشش دیگر مراکز همکار کانون یاریگران باشد. این مرکز که به طور کامل توسط داوطلبان کانون یاریگران اداره میشود برنامه خود برای دانشآموزان را به طور بلند مدت و در قسمتهای همایش توجیهی، کلاسهای آموزشی، برگزاری آزمونها، اردوی جمعبندی، اردوی عید، طرح لبخند و جلسهی پایانی اجرا میکند.
برای آشنایی بیشتر با مراکز همکار کانون یاریگران و فعالیتهای انجام شده توسط داوطلبان کانون یاریگران در این مراکز، گزارشهای واحد آموزش در دستهی آموزش را دنبال کنید.